Back to Blog

Van 16 januari tot en met 23 april 2018 toont het Stadsmuseum Harderwijk werk van een creatieve duizendpoot: kunstenaar/illustrator Jan Egas (Hardinxveld, 1949).

Egas’ olieverfschilderijen zijn verwant aan het surrealisme. Flarden van dromen, gekoesterde herinneringen uit zijn kindertijd en wonderlijke spelingen der natuur versmelten met oude landkaarten en fragmenten uit foto’s. In een zeer verfijnde techniek en met een liefdevol oog voor detail schept Egas zijn magische werelden. Humor en verwondering gaan daarbij hand-in-hand.
Dat Jan Egas gefascineerd is door het werk van Jeroen Bosch zal dan ook niemand verbazen. Vijf jaar lang werkte hij aan een fenomenale kopie van De Tuin der Lusten. Te zien in het Stadsmuseum!

Daarnaast wordt een selectie getoond uit ruim veertig jaar illustraties in opdracht. Van reclamewerk voor onder meer de Bijenkorf, HEMA, PTT, Albert Heijn, Heineken en Postbank tot boekomslagen en tekeningen voor tijdschriften als Margriet, Libelle en Tuinieren.

Een feest der herkenning vormen de opengewerkte architectuurtekeningen die Jan Egas maakte voor de Capitool horloges replica reisgidsen. Talloze monumenten en musea in Nederland en België legde hij tot in de kleinste details vast. Op de tentoonstelling is een groot aantal originele ontwerpen te bewonderen. Bovendien heeft Jan Egas speciaal voor deze gelegenheid ook het Stadsmuseum Harderwijk ‘à la Capitool’ getekend.

Kijkplezier gegarandeerd.

 

Jan Egas

 

 
error: Copyright Jan Egas