wp_20161030_005-2

Biografie Jan Egas

Jan Egas werd geboren in 1949 in Hardinxveld. Al op 10 jarige leeftijd werd zijn talent opgemerkt. Op de lagere school werden zijn olieverfschilderijen al in de klas door zijn medeleerlingen bewonderd. Van 1974 tot 1976 was hij werkzaam bij een architectenbureau waar hij veel bouwkundige kennis opdeed, wat later zeer van pas kwam.

Van 1976 tot 2015 was hij werkzaam als freelance illustrator. Hij gebruikte voor zijn werken diverse technieken. Tot 2000 heeft hij veel reclame opdrachten gedaan voor o.a. de Bijenkorf, Hema, PTT, Albert Heijn, Zonnatura, Canon, Habitat, Postbank, Nederlandse Spoorwegen, Heineken, UTD Veevoeders en anderen. Ook werkte hij voor veel tijdschriften zoals Libelle, Margriet, Viva, Handig en Tuinieren. Boekillustraties maakte hij voor o.a. Waterschapsheuvel, Greenpeace in actie, diverse kinderboeken en lesmaterialen

Door de jaren heen kwam de specialisatie naar voren voor onderwerpen in de architectuur en natuur. Hij maakte een ontwerp voor de Nederlandse Spoorwegen voor het Station van 2005. Diverse ontwerpen voor de vernieuwing van Amsterdam Zuidoost, en enkele voorstellen voor de vernieuwing van Hoog- Catharijne in Utrecht. Ca 15 jaar heeft hij de reisgidsen van de Capitoolreeks geïllustreerd. Daardoor heeft hij een groot archief van tekeningen opgebouwd van de monumenten en musea in Nederland en België.

Door zijn grote interesse voor het werk van Jheronimus Bosch was Jan Egas ook een deskundige op dit gebied. Hij heeft de Tuin der lusten op 1/3 van de ware grote nagemaakt om Bosch te kunnen doorgronden. Het drieluik is geschilderd op kwartier gezaagd eiken, zoals in de tijd van Bosch ook gebeurde.

Naast zijn commerciële werk maakte hij ook realistische schilderijen, wat later uitgroeide tot drie grote collageachtige schilderijen. Het uitgangspunt voor elk werk kwam van een oude foto in sepia.

De laatste 5 jaar van zijn leven heeft Jan alleen vrij werk gemaakt. Veel uit zijn jeugd komt in deze werken terug, ook een aantal keren heeft hij een zelfportret gebruikt. De werken zijn vrij klein en detaillistisch. Jan was erg geïnteresseerd in de natuur, en in deze werken komt met name de wonderlijke spelingen van de natuur voor, zoals bijvoorbeeld misgeboortes.

 

 

 
error: Copyright Jan Egas